El suro
Què és això del capitalisme i què té a veure amb el meu esplai?
Fem-nos preguntes per descobrir com el nostre esplai està canviant el món.
El cap de setmana del 13 i 14 d’abril, monitores i monitors dels esplais d’Esplac es trobaran a l’Escola d’Esplac per reflexionar plegades sobre possibles respostes a aquesta qüestió! Però… pas per pas. Per què no rumiem plegades sobre què és exactament això del capitalisme?
El capitalisme és la manera com s’organitza l’economia i la societat en el nostre món. El sistema capitalista es consolida a Europa després de la revolució industrial del segle XIX i les 3 característiques més evidents d’aquest són la propietat privada dels mitjans de producció, la tècnica avançada i la recerca del màxim benefici econòmic.
La tècnica avançada de la producció té un cost molt elevat, per la qual cosa aquests mitjans de producció no es troben a l’abast de tothom. És per això que diem que la propietat privada dels mitjans de producció és d’algunes persones, i n’exclou a moltes d’altres, que es veuen abocades a vendre la seva força de treball als primers. És en aquesta negociació de rols on s’articula el concepte de societat de classes i es divideix a la població en dos grans blocs: la classe alta (burgesos) i la classe baixa (proletaris). Per entendre’ns, l’ABC del capitalisme seria la idea de llibertat: llibertat de la mà d’obra, llibertat dels propietaris per gestionar el capital de les seves empreses i llibertat en l’autoregulació del mercat.
La manera en què aquesta riquesa es crea i reparteix classifica i divideix les persones en diferents classes socials. I com ho fa? Donant privilegis a algunes i opressions a d’altres. Això és coneix com a interseccionalitat, i significa que cada persona està atravessada per diferents eixos de desigualtat que li donaran alhora privilegis i/o opressions.
La necessitat capitalista de generar cada cop més riquesa no és compatible amb el nostre planeta. El canvi climàtic, l’escassetat de recursos naturals o l’extinció d’algunes espècies demostren que és un sistema injust i catastròfic, no només per les persones, sinó pel món que habitem.
View this post on Instagram
El capitalisme està a tot arreu… fins i tot a l’esplai! Us ho podeu creure?!?! És molt difícil veure’l a primera vista perquè és expert en amagar-se a qualsevol raconet ocult. L’única manera de trobar els seus amagatalls és buscar-lo amb lupa i fer-nos moltes preguntes! Mans a l’obra, agafeu a algun adult proper (pot ser la mama, l’avi, la tutora o algun monitor) i feu-li alguna pregunta que us cridi l’atenció de les següents:
Quants diners costa apuntar-se al meu esplai? I si alguna persona no pot pagar-los, té alguna manera de poder-s’hi inscriure igualment?
He fet alguna activitat on es parli sobre el capitalisme? Quines paraules noves vaig aprendre? M’enduc alguna reflexió?
Quantes motxilles, sacs de dormir i botes de muntanya m’han deixat? I quantes me n’he comprat?
Com de diferents som les persones del meu grup de l’esplai? D’on som? Quina llengua parlem? Com són les nostres famílies? Quina és la nostra cultura? De quines escoles venim?
Hem participat com a esplai d’algun projecte que vulgui millorar el món on vivim? En què consistia?
Si aconseguiu la resposta a alguna d’aquestes preguntes la podreu publicar aviat a la bústia de La Piqueta! Ens encantarà llegir plegades com els vostres esplais lluiten per transformar el món i fer-lo un lloc més amable.