Recursos
Com fer castanyes i que no et petin als morros?
Una mica de fulles a terra, treure a passejar els jerseis que abriguen, però no saber mai si es faran servir o es portaran tot el dia a la mà, el record de l’estiu ja ben lluny… Sí, la tardor fa dies que ha arribat (i les cançons nostàlgiques que fa dies que escoltes en bucle en són una prova). Però no tot són tristors! Una lleugera olor de torrat i llar de foc et desperta els sentits… i és que ja són aquí les castanyes!
Perquè puguis gaudir d’una de les millors facetes d’aquesta estació, a La Piqueta t’expliquem com fer castanyes i no morir en l’intent. Només has de seguir els següenst passos.
1. Busca les millors castanyes!
Anar-les a buscar al bosc és d’allò més romàntic, però si no tens castanyers a prop, comprar-les tampoc està malament… Això sí, apropa’t a la teva fruiteria de confiança del barri i demana’n una bona quantitat. No s’ha de fer curt amb les castanyes!
2. Prepara les castanyes amb molta cura.
Fes un tall al mig de cada castanya per la part rodona del fruit, així no petaran quan les cuinem. Com que hi ha una bona feinada, truca un parell d’amigues i amics perquè et vinguin a ajudar. Deixa-les en aigua durant mínim dues hores, així seran més fàcils de pair i no quedaran tan seques. Petit avís: si alguna castanya flota és que un cuc s’hi ha fet una casa a dins!
3. Com torrar les castanyes?
Si ets de l’estil tradicional, necessitaràs posar-les a una paella castanyera (les que tenen forats), tenir un bòtil o similar, llenya i algú que sàpiga encendre un foc. És un bon moment per demanar-li un petit favor a aquella familiar, veïna o coneguda que saps que ho fa la mar de bé.
4. Fes les paperines.
Fes una volta pel barri demanant diaris antics i de pas convida el veïnat a la castanyada que estàs muntant. Amb una mica de traça ves enrotllat el paper en forma de con i ja ho tens!
5. A coure castanyes!
Ara ja sí que sembla que ho tens tot a punt! Però torrar castanyes és un moment delicat, si no pregunteu-li a en Marrameu… Així que cal anar amb precaució. Demana ajuda i aprèn a coure-les de ben a prop (o a uns metres de distància). Si el foc està a punt, és qüestió d’anar-les posant a la paella al foc viu, però no massa fort, durant uns 20 o 25 minuts sense deixar de remoure-les constantment fins que les vegis ben torrades. Vigila que no es cremin del tot!
Si prefereixes ser de l’equip del forn, preescalfa’l durant 10 minuts a uns 200ºC i quan ja estigui calent, posa les castanyes durant 10 minuts, volta, i 10 minuts més.
6. Les castanyes surten negres…
Si no te’n surts, truca a algú que t’ajudi a treure les castanyes del foc (mai millor dit)! Busca la teva castanyera o castanyer més proper i compra-li totes les que et vinguin de gust.
Bon profit i bona castanyada!