Entrevistem a...
Què és la Copa Amèrica? Quin model de ciutat imposa aquesta competició?
El macroesdeveniment de vela està amarrat al port de Barcelona des del 22 d’agost. A La Piqueta posem la brúixola sobre la taula i desgranem els punts cardinals d’aquesta competició!
La Copa Amèrica és una regata de vela. És a dir, una cursa esportiva de velocitat entre embarcacions, basada en un repte i amb un obsequi final. Barcelona ha acollit l’edició d’enguany durant un període de catorze setmanes, des del 22 d’agost fins al 27 d’octubre de 2024, i hi ha destinat un mínim de 55 milions d’euros dels fons públics. Des de lleure educatiu és important posicionar-se en contra de macroesdeveniments com aquest per les conseqüències que tenen en la ciutat de Barcelona i, sobretot, per les afectacions en les persones que habiten la ciutat, tal com assenyala la plataforma veïnal No a la Copa Amèrica.
És inacceptable que les administracions recolzin amb milions de diners públics aquest esdeveniment elitista, que agreuja les injustícies socials, ambientals i climàtiques que pateixen la ciutat i el territori, tal com apunta el manifest Els barris de Barcelona diem no a la Copa Amèrica. Segons l’organització, la competició havia d’aportar riquesa, ocupació i prestigi a la ciutat, ja que és el tercer esdeveniment esportiu més gran del món en termes d’assistència, però una investigació de la Directa, publicada a l’edició en paper del 9 de setembre, conclou que el nombre de visitants i els índexs d’audiència que s’havien publicitat fins ara i que consten als decrets governamentals de declaració de la Copa Amèrica com Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic (EEIP) han estat falsejats, el que encara qüestiona més el perquè d’aquest esdeveniment i la seva inversió del pressupost públic. Aquest esdeveniment s’emmarca dins del mateix patró que altres megaprojectes especulatius que, en un moment d’emergència climàtica, exploten els recursos del territori i posen en risc les condicions de vida de la població.
La Copa Amèrica, a més, té impactes socials, ambientals i climàtics importants, especialment als districtes de Ciutat Vella i Sant Martí, que inclouen la saturació de l’espai públic i l’ocupació de carrers i platges pels espectadors. Tot plegat en un context d’emergència residencial crònica, de greu crisi climàtica i de sequera perllongada que amenaça de cronificar-se. A més, aquest esdeveniment perjudicarà greument uns ecosistemes marins ja malmesos per la gestió especulativa del litoral i per l’activitat frenètica del Port tant en l’àmbit de mercaderies com en el turístic. Tot plegat per augmentar encara més els beneficis privats dels més rics.
La Barceloneta, sense fira d’atraccions a la Festa Major
Una de les conseqüències directes de l’organització de la Copa Amèrica és que la Festa Major de la Barceloneta s’ha quedat sense fira d’atraccions. Per saber com ha afectat això al barri, parlem amb un infant de la Barceloneta. Això és el que ens ha explicat!
Com has viscut que la fira no s’hagi pogut fer per la celebració de la Copa Amèrica? He estat uns dies trist perquè han trencat una tradició del nostre barri i no he pogut fer el que feia cada any amb els meus amics de sempre.
Què li diries a l’alcalde de Barcelona en relació amb la celebració de la Copa Amèrica? El que ha fet no ha estat bé, perquè han apujat els preus dels lloguers i ha fet que les persones del barri no s’ho puguin permetre, ens han fet fora d’una manera no molt directa, però ens han fet fora.
Hi va haver altres activitats durant la festa major per substituir la fira? Sí, però molt poques en diferència als altres anys! I tampoc era el mateix.
Aquestes activitats alternatives qui les va organitzar? Les van fer un grup de veïnes i veïns del barri, vam fer tornejos de futbol, vam posar inflables i un DJ.
Si voleu dir la vostra, deixeu-nos el vostre missatge a la Bústia!