Recursos
Tres recomanacions per al 8m de part de la comissió de Gèneres i Sexualitats Diverses i Dissidents d’Esplac!

Fotograma de la sèrie L’assistenta
El llibre, la peli i la sèrie que no et pots perdre aquest 8M!
El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Aquesta data assenyalada té el seu origen en la intersecció entre les lluites de les dones per la igualtat de drets i les lluites per les millora de les condicions laborals del segle XX, dos moviments indestriables l’un de l’altre.
A principis del segle XX, les treballadores de fàbriques tèxtils als Estats Units i Europa es van mobilitzar contra la precarietat i l’explotació laboral, i van protagonitzar gran nombre de vagues i protestes. Un esdeveniment clau va ser la tragèdia de la fàbrica Triangle Shirtwaist de Nova York el 1911, on van morir més de 140 dones a causa de les pèssimes condicions laborals que es vivien a les fàbriques. Amb el temps, el moviment feminista va fer d’aquesta data un símbol global de la lluita per la igualtat de gènere, els drets laborals i la fi de la violència contra les dones. L’ONU va reconèixer oficialment el 8M com a data assenyalada el 1977, convertint-lo en una jornada de reivindicació i sororitat arreu del món.
La comissió de GSDD us porta tres recomanacions d’una pel·lícula, una sèrie i un llibre amb representació de dones valentes que narren històries inspiradores, perfectes per preparar el 8 de març amb il·lusió i esperança!

L’educació física
Ambientada a principis dels anys noranta, La educación física dibuixa el retrat d’una adolescent marcada per una relació complicada amb el seu propi cos i per la rancúnia cap a un món entossudit a convertir-la en culpable pel fet de ser dona, i posa en evidència els relats sobre els quals es construeixen els valors de tota una generació.
Autora: Rosario Villajos
Editorial: Seix Barral
Referència: 9788432241840
Les tretze roses
Las 13 rosas és una pel·lícula dirigida per Emilio Martínez-Lázaro que narra la tràgica història real de tretze joves republicanes afusellades pel règim franquista a Madrid el 5 d’agost de 1939, poc després de la fi de la Guerra Civil Espanyola. Les protagonistes, algunes d’elles membres de les Joventuts Socialistes Unificades, són arrestades sota falses acusacions de conspiració i atemptats contra el nou règim. Malgrat la seva innocència, són condemnades a mort en un procés ple d’injustícies. El film mostra la seva lluita, la sororitat entre elles i la brutal repressió franquista, destacant el seu coratge i dignitat fins al final.


L’assistenta
La asistenta (Maid, 2021) és una minisèrie de Netflix basada en les memòries de Stephanie Land. La història segueix Alex, una jove mare que fuig d’una relació abusiva amb la seva filla petita i lluita per sobreviure treballant com a assistenta domèstica. Sense suport familiar ni recursos econòmics, ha d’afrontar la burocràcia del sistema d’ajudes socials mentre intenta construir una nova vida per a ella i la seva filla. La sèrie retrata amb realisme la precarietat, el maltractament psicològic i les dificultats de les dones en situacions vulnerables, però també la seva força i determinació per tirar endavant.